Vaříme bez lepku
Bezlepková dieta je pro děti s celiakií životním stylem. Jedná se o chronický stav, kdy je postiženo tenké střevo. Jeho reakce na bílkovinný lepek je přehnaná. Vytváří proti němu protilátky, což není pro dítě nikterak příznivé. Jsou vyhublé, ale bříško mají vzedmuté. Dochází také k nedostatečnému vstřebávání některých vitamínů.
Diagnózu je potřeba zjistit, co nejdříve, protože se poškozuje střevní sliznice, která se ozve zánětlivou reakcí. Postupně by docházelo nejen ke změně vzhledu střeva, ale i jeho funkcím. Naštěstí se stav dobře upravuje bezlepkovou dietou a dokonce existují i kluby pro děti s celiakií, které můžete navštívit.
Kde najdete lepek
Lepek neboli gluten, je bílkovinná směs nacházející se zejména v obilovinách jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Není to ovšem tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Bohužel jsou výrobky, kde by člověk výskyt lepku nepředpokládal. Jogurt, zmrzlina, cukrovinka nebo jiný mléčný výrobek či slaná uzenina a dochucovadla, i tam se můžete s lepkem setkat. Co tedy s tím?
Šťastné a zdravé děti i bez lepku
Lepek není zodpovědný za pocit štěstí po jídle. Není to hormon! Díky tomu si s klidným srdcem řekněte, že jsou i horší věci na světě, než je bezlepková dieta. Nastudujte si k tomu informace a vzhůru do vlastního, vlastně i zdravějšího stravování. Nabízí se vám dvě možnosti - buď dražší suroviny kupovat nebo volit ingredience, které v přirozené formě lepek neobsahují.
Jsou to především luštěniny, brambory včetně batát, rýže, jáhly, kukuřice a pohanka. Velmi dobrým řešením je, když se rodina přizpůsobí dítěti a vaří bez lepku pro všechny členy, ale existují i rodiny, které vaří jídlo dvojího rázu. Omezit pečivo je však asi tím největším strašákem. Všichni si rádi dopřejeme křupavý rohlík z obchodu.
Náhradním řešením je třeba vlastní pekárna. Smíchat a zvážit jednotlivé suroviny, když těsto vypracuje pekárna za vás, není až tak složité. Češi milují knedlíky, to je jasné, ale zkuste je vyměnit za kukuřičnou polentu.
Kupte si kukuřičnou a pohankovou mouku - ta se dá sehnat a fantazii se při tvoření meze nekladou. Dítě tak v klidu sní palačinku, aniž by mělo bolesti bříška nebo průjem. Vzdát se vaše dítě nemusí ani paštiky, ale místo klasické, servírujte paštiku bezlepkovou z luštěnin. Ve stravě celiaka se tak objevují zcela běžná jídla jako jsou polévky, guláše, nákypy, kaše, pomazánky i saláty. Jen je rozdíl v jejich přípravě a surovinách.
Myslete rovněž na Vánoce a udělejte pár kousků i jinak, než jste bývali zvyklí. Na trhu se objevuje voňavá mandlová mouka nebo se mouce vyhněte úplně a přistupte k variantě bezmoučného cukroví.
Dá se říct, že bezlepková dieta probleskla hlavou i řadě dospělým lidem. Aniž by jí museli držet, jsou s ní spokojeni, protože jsou štíhlí a jejich nafouklé břicho mizí jako mávnutím kouzelného proutku.
Foto: flickr.com (Bryan Alexander, reb, debra)