Čas na příkrmy
S příkrmy by maminka měla začít postupně, ještě u kojeného miminka v době mezi 17. a 26. týdnem věku. Miminko si musí zvyknout na nové potraviny. Přechod na normální stravu, je potřeba zajistit pozvolna. Kojené miminko příkrmy totiž lépe toleruje. Zvykem na dosud nepoznané jídlo, zajišťujeme dítěti v tomto věku i fakt, že tím v pozdějším vývoji snižujeme výskyt alergenů, např. na lepek.
Zařaďte do jídla nemléčné potraviny
Pokud tápete, s čím přesně zahájit příkrmy, je to právě zelenina, která se tu hlásí o slovo. Začněte s ní před kojením a dítěti opatrně nabídněte jednu až dvě lžičky rozmělněné zeleniny, třeba mrkve. Potom dítě dokrmte mateřským mlékem nebo umělou výživou, pokud již nekojíte. Uvidíte sama, že první pokusy chtějí trpělivost, ale přináší i benefity.
Jednou až dvakrát denně svou snahu opakujte a každý třetí den můžete přidat novou zeleninu (brambory, květák, brokolici). Nač ten časový odstup? Je to kvůli případným projevům nesnášenlivosti nové potraviny. Po malých porcích také přidávejte malinko pšeničné mouky, ale tu se zeleninou povařte, vznikne vám pyré.
Když máte vyzkoušenou zeleninu, můžete přidávat maso, které dítěti dodá železo, bílkoviny a mastné kyseliny. Maso by mělo být vařené, jemně nakrájené, libové a později pokrýt dávku poledního mléka. Současně s masozeleninovými příkrmy na lžičce, zkuste dítěti dát i polévku s vaječným žloutkem, který musí řádně projít varem.
Až poté se dítěti do jídelníčku zavádí nepřislazené ovocné a rýžové pyré, dále i obilné kaše. Nahradí dopolední a večerní dávku mléka. Lepek obsahují i dětské piškoty, zkuste zatím jen dva a uvidíte.
Svačinka je pro kojence důležitá
Do 8. měsíce věku, děti převážně rozmělňují potravinu dásněmi, zoubků mají jen pár. Je tedy vhodné i z hlediska bezpečí, dítěti potravu jemně strouhat nebo ještě lépe - jednoduše mixovat. Dnes se vyrábí velké množství nejrůznějších přesnídávek, ale raději se přikloňte k jejich přírodní podobě.
Na trhu jsou novinky, které nepředstavují své svačinky ve skle, kdy vám v tašce u kočárku hrozí rozbití, ale i v praktických kapsičkách s ovocným pyrém. Pokud přece jenom nemáte k výrobkům sériové výroby důvěru, nezbývá vám nic jiného, než si přesnídávky vyhotovit sama. Nemusíte je připravovat každé ráno, dají se i zavařit.
FOTO: flickr.com (Lauren Paulsen, Cascadian Farm, justmakeit)